Om mig

 

 

 

 

 

 

 

Natur och djurliv har intresserat mig sedan barnsben, ett ekande "atyren" var ett tappert försök redan i barnvagnen försöka säga "naturen". Några år senare öppnade ett 200 liters akvarium en hel ocean för en 5 åring som tog reda på att de stora gröna områdena i en världsatalas, det är dit man ska. Elva långa år senare gick första resan till Seychellerna, inte en minut för tidigt, och en värld av tropiskt paradis låg framför mina fötter. Jag kunde knappt tro mina ögon, det var bara för vackert för att vara sant! Jag minns det som om det var igår. Detta blev en milstolpe i mitt liv som fortsatte i naturvetenskapens spår och senare gav mig två magisterexeamen, en i kemi 2002 och en i biologi 2008, och sammanlagt 6,5 års tid i östafrika sedan 1992.  

 

 

 

  

 

Efter ankomsten till Kenya 1992 blev de första turerna en frossa i äventyr och resande genom införskaffandet av en 1967 års modell Land Rover 109" station wagon. Viltvård tilltalade mig starkt och när jag etablerade kontakter i Kenya Wildlife Service lanserade jag enträget ideer om viltvård och turism vilket ledde till nästa milstolpe när jag 1995 blev inbjuden gäst till den officiella invigningen av Mwaluganje Elephant Community Reserve i Kwale i östra Kenya. Härefter fortsatte samarbetet med Kenya Wildlife Service och båda examensarbeten är utförda i Kenya. 

 

Våren 1997, 22 år gammal, styrde jag och en kamrat ner mot Kenya körandes landvägen från Sverige i en 1964 års modell Volvo 939, svensk militärlastbil med fyrhjulsdrift och kulsprutetorn. Det var en alldeles fantastisk resa fylld av oförutsägbarheter. Syftet med resan var inte bara äventyr, utan även en första del i uppstarten av biståndsprojekt i form av ett långsiktigt mönsterjordbruk. Men projektet lades på is när jag senare samma år istället valde att läsa kemi vid Umeå Universietet.

 

De följande studieåren blev ett ständigt resande mellan Sverige och östafrika där jag även genomförde studier och deltog i olika naturvårdsprojekt. Efter examen i kemi har anställningar i Sverige, vidare studier och forskning i Kenya varvat varandra. År 2010 publicerades min första vetenskapliga forskningsartikel och senare samma år ingick jag samarbete med Bongo Surveillance Project, ett viktigt och meningsfullt arbete som jag brinner för. 

 

I Kenya har jag min fasta punkt framför allt i Kitale, varifrån jag utgår. Vid arbete i fält sover jag i tält och har med mig utrustning för camping i bilen som jag grundligt byggt om till ett utomordentligt arbetsredskap för fotografi.

 

 

 

Copyright Henrik Svengren 2014 - All rights reserved

 

 

 

 

Se här...

 

 

Hem »

 

Galleri »
ett urval av bilder

 

Om mig »
hur det hela började till idag

 

Publikationer »
och utställningar

 

Kontakt »

info bildköp

 

- - - - -

 

Bongo »

 

Leopard »

 

De Brazza's »

 

svengren.se