DeBrazza's Guenon 

 

Cercopithecus neglectus

 

Den ovanliga DeBrazza’s markatta har ett märkligt utseende som påminner om en gammal, melankolisk man med vitt skägg. Detta utseende går faktiskt ganska bra ihop med den här lilla apans beteende, den är olika de flesta andra markattor som är nervösare och räddare av sig och sticker iväg i trädkronorna redan på avstånd. DeBrazza’s är lite ‘cool’, den kan sitta inne i ett lövverk och låta dig passera helt nära utan att du ens insåg att den var där. Nyfiken som den är, kan den smygtitta fram mellan grenarna om man ger den lite tid. Det är svårt att finna dem inne i en stor skog, som i Kisere skogen i Kenya. Har man väl hittat den gör den tjocka vegetationen det svårt att producera skarpa fotografier när den gömmer sig eller graciöst rör sig mellan grenarna. Jag hade ett fint tillfälle att följa några vilda populationer av DeBrazza’s regelbundet under ett års tid med min kamera. Det var verkligen ett spännande möte och jag fick en stor kollektion av högkvalitativa bilder från DeBrazza’s vardagliga liv. Jag hade också äran att få publicerat fotografier i WWF,s tidning ”WWFeko” och i den ansedda tidskriften ”Camera Natura”. Se länkar under ”Publikationer” till höger.

DeBrazza’s finns bara på några få platser i Östafrika och i Kongo-bassängen. De Östafrikanska populationerna är väldigt sårbara och riskerar att bli utrotade. Hur många som numera finns i Kongo-bassängen är det ingen som vet.

Det typiska habitatet är också ett mycket vackert habitat. Fuktig miljö nära en bäck i tjock, hög, tät kronskog beskriver bra det typiska habitatet. Självklart är det en väldigt spännande miljö att vandra i. Värdet av denna markatta borde även ha en ekonomisk vikt inom turismen med tanke på dess skönhet, DeBrazza’s är definitivt en spännande attraktion när man besöker dessa vackra skogar.

 

Copyright Henrik Svengren 2014 - All rights reserved

 

 

Se här...

 

 

Hem »

 

Galleri »
ett urval av bilder

 

Om mig »
hur det hela började till idag

 

Publikationer »
och utställningar

 

Kontakt »

info bildköp

 

- - - - -

 

Bongo »

 

Leopard »

 

De Brazza's »

svengren.se